Czy z tych silniejszych można bezpiecznie wyciągnąć pełny moment trzymający na
tym sterowniku?
"bezpiecznie" - to jest istotna sprawa dla sterownika opartego na scalak A3977 (trochę go znam)
sterownik A3977 aby był w miarę trwały nie powinien być przeciążany... również zbyt duża indukcyjność silnika przy określanej stałej czasowej (off time) może wytrącać z równomiernej pracy taki sterownik (stała czasowa off time jest w produkowanym seryjnie sterowniku dobierana do najczęstszego przypadku silnika)
para 1.9Nm i A3977 jest często spotykana... i to potrafi pracować w miarę trwale
silnik 3Nm pewnie też popracuje... ale ja mam pewne lęki
ta więc wracając do pytania... w teorii można rozważać: "czy może wyciągnąć pełny moment trzymający na tym sterowniku?"
a w praktyce - najpierw zapytamy: "czy długo tak popracuje?"
Jakie są różnica w poborze mocy ze sterownika?
przy analizie uproszczonej, stało-prądowej (mocno nie prawdziwej).. różnice są nie wielkie
jednak przy realnej pracy... różnice będą większe
do takiej analizy mocy można podchodzić na wiele sposobów
ja wolę te najprostsze...
najbardziej lubię zasadę zachowania energii - przedstawiamy energię mechaniczną silnika o okreslonym momencie i prędkości w postaci Watów (jest równanie w dziale
http://forum-cnc.pl/index.php/topic,1012.0.html)
a z drugiej strony możemy ławo wyliczyć ile może z zasilacza (maksymalnie... w praktyce dużo mniej) przepłynąć energii do silnika (przez sterownik)
ilość tej energii to --->> Uzasilania x Prąd sterownika = (np) 30V * 2A = 60W
jeśli silnik ma 3Nm... to energii 60W starczy
obroty = 9550 * 0.06KW / 3Nm = 191obr/min = 3.1obr/sek
dla 1.9Nm
obroty = 5.03obr/sek
itd...
oczywiście to jest obliczenie dość nie dokładne... bo pewnie z połowa energii idzie w ciepło
a moment trzymający nie jest równy momentowi dynamicznemu...
jednak - takie obliczenia to szansa prostego szacowania poziomów energii... i osiągów...
moment = 9550 * moc / obroty
moc [kW],
obroty [obr/min]
moment [Nm]
obroty = 9550 * moc / moment