rozważania o CNC
Listopada 21, 2024, 10:20:12
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
-
ELEKTRONIKA CNC
-
DODATKI
-
Zrywanie synchronizacji
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Zrywanie synchronizacji (Przeczytany 32146 razy)
DJDIT
początkujący
Zrywanie synchronizacji
«
:
Grudnia 25, 2007, 12:33:15 »
Zbudowałem cos takiego:
Sterownik głowny MM2001 na procku pod program GMFC + 4sterowniki ALFA1 na A3977
Niestety mam problem ze zrywaniem synchronizacji.
Zadam trasę np 20cm, silnik jedzie jedzie kilka cm nagle staje jeden wielki pisk piiiiiiiii (silnik w tym momencie jest bezwładny mozna go palcami obkręcać) mija 2sec i znów silnik stoi jak zamurowany ale nie wykonuje już dalej programu. To sie dzieje na 3 przejazdy jeden raz.
Silniki mają tylko 1,6mh więc nie ma mowy żeby to była przyczyna, pradowo też dobrze wysterowane. Zacząłem podejrzewać złe ekranowanie elektroniki, na początek poskracałem kable miedzy sterownikami, myslę nawet o wymianie ich na ekranowane. Maksymalnie oddalic sie zaekranowac żródła zasilania
Już naprawde nie mam żadnych pomysłów...
Tutaj dodałem krótki filmik 1,2mb
http://www.dariuszmular.mserwis.pl/pliki%20video/zacinato.wmv
«
Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2008, 11:36:05 wysłane przez DJDIT
»
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
Odp: Zrywanie synchronizacji
«
Odpowiedz #1 :
Grudnia 26, 2007, 11:11:22 »
takie zatrzymania "zerwania synchronizacji" - brzmi jak przekroczenie parametrów silnika przy zbyt dużej szybkości...
jednak - z filmu widać, że prędkość to zaledwie parę obrotów na sekundę...
dla a3977 + zasilanie ok. 30V + większość silników osiąga ok. 5..6obr/sek
co zrobić aby pogorszyć osiągi optymalne dla danego silnika/sterownika?
1. obniżyć napięcie zasilania silnika
2. ustawić mały prąd wyjściowy
pytanka?
a. czy silnik bez obciążenie śrubą pracuje bez zatrzymań?
b. czy udaje się zatrzymać ręką kręcący się silnik?
c. jakie są parametry silnika i napięcie zasilania sterownika?
d. jaka procedura ustawienia prądu została zastosowana?
MARKcomp77
http://oferta.forum-cnc.pl/
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #2 :
Grudnia 26, 2007, 10:17:44 »
Napiecie zasilania to dokładnie 30V ale zmniejszałem też do 25v (łatwy dostęp do uzwojen transformatora), obroty są śmiesznie niskie ale zwalniałem silniki jeszcze bardziej aby sprawdzić czy to wina ustawien, niestety nadal było to samo...
Regulację prądu też przeprowadzalem od 0,5A do max mozliwosci sterowników tak, że śruby nie szło przekrecić palcami, stały jak przyspawane, podczas pracy też nie szło ich zatrzymać.
Nie ma znaczenia czy silnik jest z obciązeniem czy bez, w jedym i drugim przypadku potrafi zerwac synchronizację ;-(
Jako, że Marku podsunałes mi pomysł, że to może być wina silników zainteresowałem się nimi, i wyszło na to że silnik ma 100kroków a nie 200 ! czy to może mieć wpływ na zrywanie sunchronizacji ?
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #3 :
Grudnia 27, 2007, 12:16:56 »
Cytat: DJDIT Grudnia 26, 2007, 10:17:44
Jako, że Marku podsunałes mi pomysł, że to może być wina silników zainteresowałem się nimi, i wyszło na to że silnik ma 100kroków a nie 200 ! czy to może mieć wpływ na zrywanie sunchronizacji ?
silniki inne niż 200 kroków na obrót nie są często spotykane...
jeśli silnik wygląda jakoś podobnie do...
to pewnie może być 200 krokowy...
a może jest jakaś inna przyczyna "zacinania" silnika...
...warto może zastanowić się nad sposobem sterowania...
...warto przeprowadzić testy biorąc jako źródło sygnału port LPT i program sterujący mach2/3 lub turbocnc... te rozwiązania traktuje jako pewne... referencyjne...
może kolega przedstawi nieco dokładniej "Sterownik głowny MM2001"... (kiedyś o nim czytałem jako popularnym w kręgach modelarskich... francuskich... do tego jest jakiś płatny program...)
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #4 :
Grudnia 27, 2007, 09:36:30 »
Z wyglądu silników to mozna wywnioskowac tylko jak wygląda silnik, a co ma wśrodku to już inna bajka heh :-) Mam cos takiego:
http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/259/88/92/259889242
2,5A ponad 0,7Nm 3V 1,6mH (sam sprawdziłem), tyle że zamiast obiecanych 1,8 deg/step jak byk jest 100kroków...
Tutaj jest wiecej informacji samym sterowniku:
http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
Niestety sterownik działa tylko i wyłacznie pod GMFC, są ze sobą powiązane na amen... nie ma możliwości uruchomienia mach czy innego programu. GMFC to typowo modelarski program do wycinania skrzydeł, posiada bardzo dużo udogodnień programowania wraz z baza profili dlatego jest to numer 1 wsród modelarzy.
Za tydzień będe miał nowe silniki (do nowego projektu plotera frezującego), to wtedy zamienię silniki i będe mógł cos więcej powiedzieć. Narazie pozostaje czekać
Spróbuje również na innym komputerze, byc może coś z ustawieniami portu LPT może byc nie tak.
Korzystając z okazji chciałbym się ciebie zapytac o sprawy techniczne, mam dośc grube przewody do sterowania ster silników STER,DIR,ENABLE,MASA z tego co mi się wydaje to idzie tam sam sygnał sterujący więc wystarczą cieniutkie przewody a grube zastosować tylko na zasilanie ? grube przewody jest ciężko ułożyc tak jak bym chciał stąd pytanie.
«
Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2007, 09:51:30 wysłane przez DJDIT
»
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #5 :
Grudnia 27, 2007, 09:14:37 »
Cytat: DJDIT Grudnia 27, 2007, 09:36:30
Z wyglądu silników to mozna wywnioskowac tylko jak wygląda silnik, a co ma wśrodku to już inna bajka heh :-) Mam cos takiego:
http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/259/88/92/259889242
2,5A ponad 0,7Nm 3V 1,6mH (sam sprawdziłem), tyle że zamiast obiecanych 1,8 deg/step jak byk jest 100kroków...
spotyka się również 400...
ale 200 kroków to znacząca większość...
100 kroków/obrót to zaskoczenie jak dla tak ładnie wyglądającego silniczka...
Cytat: DJDIT Grudnia 27, 2007, 09:36:30
mam dośc grube przewody do sterowania ster silników STER,DIR,ENABLE,MASA z tego co mi się wydaje to idzie tam sam sygnał sterujący więc wystarczą cieniutkie przewody a grube zastosować tylko na zasilanie ? grube przewody jest ciężko ułożyc tak jak bym chciał stąd pytanie.
zapewne sygnały sterujące mają nie wielką wartość prądową - więc można stosować cienkie przewody...
jednak jeśli szukamy
doskonałości
- warto zastosować przewody ekranowane dla sygnałów wejściowych... bo wtedy trudniej będzie je zakłócić... oczywiście ekran przyłączamy jedynie z jednego końca do masy!
coś na ten temat było:
http://forum-cnc.pl/index.php?topic=660.0
«
Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2007, 09:17:53 wysłane przez markcomp
»
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #6 :
Stycznia 07, 2008, 11:27:12 »
Paczka Marku dzisiaj dotarła, układy 3977 wlutowane ;-)
Dzisiaj miałem trochę czasu i postanowiłem dalej walczyć z elektroniką. Podłaczyłem nowiutkie silniki 200krokowe i... nadal to samo;-(((
Zrywa synchronizacje losowo tak jak było na starych silnikach, jestem już bardzo mocno załamany. Opcję z silnikami myśle, że można wykluczyć.
Moim zdaniem pozostało wszystko poekranowac, szczególnie wszystkie trafa. Wyrzucić zasilacz impulsowy od komputera 5V który zasila logikę na cos nowego.
Jakieś inne propozycje ?
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #7 :
Stycznia 07, 2008, 11:34:57 »
Cytat: DJDIT Stycznia 07, 2008, 11:27:12
Jakieś inne propozycje ?
ja przeprowadził bym
audyt
z pomocą płyty głównej przyłączanej do LPT komputera... i mach2/3 lub turbocnc
wydaje mi się, że błąd może być trywialny... jakiegoś niedopasowania pomiędzy sterownikami i ... MM2001
drążył
bym temat w tym miejscu... a dla
świętego spokoju
przebadałbym "normalne" sterownie z LPT
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #8 :
Stycznia 07, 2008, 11:42:18 »
Jesli chodzi o sterownik głowny nie będzie on wspólpracowal z żadnym innym programem. Ten MM2001 pracuje tylko pod GMFC... Nie ma mozliwosci uruchomienia sterownika z innego programu jak mach czy turbocnc.
Jeśli chodzi o sterowniki silników to przedtem miałem na TA8435 i identycznie zrywało synchronizację...
Faktycznie może trzeba jeszcze zbadac port LPT, najlepiej pojdę z elektroniką na inny komputer może tak mi się poszczęsci...
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #9 :
Stycznia 07, 2008, 11:46:57 »
Cytat: DJDIT Grudnia 25, 2007, 12:33:15
Zadam trasę np 20cm, silnik jedzie jedzie kilka cm nagle staje jeden wielki pisk piiiiiiiii (silnik w tym momencie jest bezwładny mozna go palcami obkręcać) mija 2sec i znów silnik stoi jak zamurowany ale nie wykonuje już dalej programu. To sie dzieje na 3 przejazdy jeden raz.
przeczytałem jeszcze raz opis problemu z pierwszej wypowiedzi... i....
może problemem jest coś co się dzieje na MM2001
to "nie wykonywanie programu" jakoś nie podoba mi się... jakby procek się zawieszał...
czy płytka MM2001 była sprawdzana z "czymś..." i działała?
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #10 :
Stycznia 07, 2008, 11:49:33 »
Cytat: DJDIT Stycznia 07, 2008, 11:42:18
Faktycznie może trzeba jeszcze zbadac port LPT, najlepiej pojdę z elektroniką na inny komputer może tak mi się poszczęsci...
najprościej jest "poświęcić" kabel drukarki... i drucikami bezpośrednio przypiąć się do wejść ster i dir jakiegoś sterownika....
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #11 :
Stycznia 08, 2008, 12:26:58 »
Niestety płytka nie była sprawdzana w innych zastosowaniach, wszystko zostalo uruchomione pierwszy raz tak jak widac na zdjeciu w tej obudowie.
Co do podłaczenia sterownika silnika bezpośrednio pod kabel lpt nie wiem czy sobie poradzę, słaby ze mnie elektronik ;-)
Przeanalizuję tą opcję jak już nastapi niepowodzenie na drugim komputerze.
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #12 :
Stycznia 08, 2008, 02:13:34 »
Cytat: DJDIT Stycznia 08, 2008, 12:26:58
nie wiem czy sobie poradzę, słaby ze mnie elektronik ;-)
odwagi
...
popatrzyłem na obrazki z kolegi strony - dotyczące budowanej maszyny...
http://www.dariuszmular.mserwis.pl/cnc.html
myślę, że warto zastosować płytę główną do LPT jako alternatywę do stosowania "normalnych" programów sterujących...
---
podoba mi się puszka od kawy
«
Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2008, 02:16:20 wysłane przez markcomp
»
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #13 :
Stycznia 08, 2008, 02:19:25 »
jak w kolegi maszynie jest realizowana regulacja mocy wydzielanej w drucie?
(czy tylko sposobem oferowanym przez MM2001)
czego dotyczą przyciski (+) i (-) ?
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #14 :
Stycznia 08, 2008, 04:46:17 »
Własnie ten GMFC to normalny program sterujący
jest to typowo modelarska aplikacja umożliwiająca w sposób bardzo przejrzysty i prosty wycinanie rdzeni skrzydeł, same profile można exportowac z bazy profli oraz je modyfikowac. Praktycznie od ręki mamy do dyspozycji setki profili. Dodatkowo program w sposób bardzo przejrzysty umożliwia wycinanie z uwzględnieniem dzwigarów, otworów na rury mocujace płaty, odliczanie grubosci poszycia itd. Aby takie cos osiągnąc w innym programie musiałbym poświęcić kilkaset procent więcej czasu na zaprogramowanie tego w innym programie... Tutaj wszystkie opcje mam od ręki jak na tacy.
Wracajac do samej maszyny, przyciski + i - to manulna regulacja temperatury, mozna tez przełączyc na tryb auto i temperatura sama się ustali wg wczesniej zaprogramowanych danych. Mogę miec inna temperaturę na styrodurze, styropianie czy innych piankach i jak by tego było mało, na każdym profilu inna temperatura. Wystarczy wybrac profil do wyciecia a program już pamięta wszystkie ustawienia użytkownika.
Sama regulacja temperatury jest sterowana przez sterownik główny na którym znajduje się stopien mocy do jego regulacji, specjalnie pod drut do sterownika głownego jest podpięty drugi transformator.
Czyli wszystko w jednej pigułce...
Niebawem drugi projekt, plotera frezującego ;-) elektronika juz jest.
Ale najpierw, chciałbym skonczyc, to co zacząłem...
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
markcomp
Administrator
«
Odpowiedz #15 :
Stycznia 08, 2008, 09:45:19 »
fajnie, że jest do dyspozycji płyta główna na LPT
będzie można jej użyć do testowania
MARKcomp77
Sterowniki
.
Silniki
DJDIT
początkujący
«
Odpowiedz #16 :
Stycznia 08, 2008, 10:42:16 »
Uwierz mi, że gdyby była płyta głowna na USB to odrazu z takiej możliwości bym skorzystal. Teraz musialem kupic specjalnie komputer stacjonarny pod styroploter, a teraz bede musiał kupic drugi do plotera frezujacego bo mach nie toleruje innych sterowników portu LPT (korzystam z laptopa) wiec kupowanie kolejnego komputera jest dla mnie bardzo kłopotliwe...
Wracajac do tematu wątku, to miałem dzisiaj okazję przetestowac na szybkiego eletronike na innym komputerze, okazało sie że zrobilem 4metry przebiegu i ani razu nie zerwało synchronizacji !!!
Sprawe najprawdopodobniej mogę uznać za zamkniętą (za mało czasu na dłuższe testy)
Niestety co mnie zaniepokoiło to, że franzuz wielokrotnie podkresla ze sterownik pracuje na ustawieniu portu lpt w biosie na
EPP
/ 378 / IRQ7 natomist na drugim komputerze gdzie sterownik nie zrywa synchronizacji jest
ECP
/ 3BC/IRQ7 jest to kompletnie wbrew logice i nie słyszalem aby komukolwiek chodziło przy takich utawieniach gdyż jest to niezgodne z ustawieniami zaprogramowanego procka w sterowniku głownym..
Niestety w moim komputerze nie mogę ustawić takich parametrów w biosie i pozostaje... zmiana komputera ;-( (może nowy bios ? )
Pozdrawiam
www.dariuszmular.com
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
ELEKTRONIKA CNC
=> ZASILACZ
=> PŁYTA GŁÓWNA
=> STEROWNIK
=> STEROWANIE
=> OBUDOWA
=> SILNIK KROKOWY
=> SERWO MOTOR
=> DODATKI
ELEKTRONIKA ogólnie
=> podstawy elektroniki
=> technologia elektroniczna
=> mikrokontrolery
=> elektrownie wiatrowe
=> pomoce
MECHANIKA CNC
=> PROWADNICE
=> PRZENIESIENIE NAPĘDU
=> PROFILE
=> spawanie... odpuszczanie... struganie...
=> SILNIKI
=> WRZECIONA
=> projekty frezarek
OPROGRAMOWNIE
=> G-CODE
=> programy CAD CAM
=> EMC2
OBLICZENIA