Witam,
Dziękuję bardzo za krytyczne uwagi.
Dokonałem pewnych zmian uwidocznionych na zmodyfikowanych "obrazkach" powyżej.1. część A3977 powinna być zaprojektowana ja sterownik... to nie jest cyfrówka, to jest impulsówka
powinny być spełnione zalecenia projektowe zapisane w nocie aplikacyjnej a3977 - mój projekt przynajmniej na oko te warunki spełnia Mrugnięcie
brak rygorystycznego podejścia do kształtu PCB w tej części może doprowadzić (na 100%) do błędnej pracy sterownika, zwłaszcza przy wyższych prądach i napięciach zasilania...
Wzorując się na "modelowym" PCB doprowadziłem do czegoś porównywalnego, co mam nadzieje zapewni dobre warunki pracy a3977.
2. zastanawiam się czy nie wystąpi sprzężenie pomiędzy generatorem atmegi (kwarc) a układami RC a3977
Mam nadzieje, że odstęp pomiędzy pasmami (ok 33kHz a 16 MHz) jest dosyć bezpieczny, choć oczywiście głowy dać nie mogę. Zależy mi jednak na tym aby wszystko znalazło się na jednej płytce, a zdarzało się już uruchamiać układy pracujące z różnymi częstotliwościami na jednej płytce ze wspólnym GND, więc jestem dobrej myśli.
3. warto przemyśleć masę pomiędzy sterownikiem i atmegą... nie wiem czy nie warto wstawić nawet transoptory... dla pełnego od-sprzężenia uC i sterownika
Taki układ "na pająka" już testowałem i wspólna masa nie sprawiała problemów (jak dotąd) więc optoizolację między tymi urządzeniami odpuszczę. Co innego dalej (połączenie atmega - PC ale to załatwia już FTDI i USB ).
4. przy braku od-sprzężenia można pokusić się o zastąpieniu źródła referencyjnego - dla ustalenia prądu sterownika (REF) - napięciem wyprodukowanym przez atmegę np. przez PWM i stałą RC
takie rozwiązanie pozwala na zrobienie ciekawych sztuczek... zmiana prądu sterownika jak w servie (na podstawie analizy zapotrzebowania... przy dużych przyśpieszeniach.. itd)
4.b. podobnie można dynamicznie pływać na PFD - dla kompensacji "drugiego garba" sinusoidy
Przyznam, że pokusa jest wielka ale... Użycie PWM'u wymaga zastosowania filtra dolnoprzepustowego, aby tętnienia były akceptowalne to filtr musi mieć relatywnie dużą stałą czasową, co w połączeniu z dynamicznym planowaniem trajektorii (z systemu wizyjnego) wyrządzi więcej szkody niż pożytku. Dobry byłby szybki potencjometr cyfrowy ale niestety I2C mam już zajęte. Niemniej jednak korci mnie możliwość dynamicznego zmieniania REF i PFD więc może coś jeszcze wymyślę.
5. zamiast układu z przekaźnikiem do zabezpieczania przed brakiem zasilania logiki - prościej jest wytwarzać napięcie logiki z zasilania mocy... już przy 5V zasilania mocy logika już jest zasilana... a stopnie mocy startują chyba powyżej 12V
Zależało mi na tym aby zasilanie "przyszło z zewnątrz", ale zarzuciłem ten pomysł i skłoniłem się ku proponowanemu powyżej.
podstawka pod układ A3977 to rozwiązanie spotykane ostatnio w konstrukcjach sterowników
ale to rozwiązanie narażające sterownik na niepoprawną pracę
Podstawka wydawała się być bardzo wygodna, lecz w obliczu tylu wad odpada. Kłania się także pobieżne czytanie dokumentacji gdzie wyraźnie piszą o tym żeby lutować układ bezpośrednio...
Jeszcze raz dziękuje za wszystkie uwagi i oczywiście
czekam na kolejne dotyczące poprawionej wersji.
Pozdrawiam serdecznie