dlaczego napięcie sterownika jest wyższe od napięcia znamiona na silniku?
w jaki sposób można by sterować silnikiem (3,86V; 2,1A). Chodzi mi o układy typu A3977, A3986 lub L62XX. Konkretnie to zagubiłem się w momencie gdy przeczytałem przy jakich napięciach pracuje ten silnik. Wartości te sa grubo poniżej dolnych granic zasilania w/w układów. Rzecz jasna można (a nawet trzeba) osobno zasilić część logiczną i wykonawczą, ale jak tu zastosować jakiś H-bridge przy takim napięciu? Przecież MOSFETy w zyciu mi nie ruszą przy napięciu drenu 3,86V (wstępnie założyłem, że silniki bede wykorzystywał w konfiguracji bipolarniej- szeregowej: 3,86V; 2,1A).
napięcie i prąd znamionowy silnika dotyczy stanu ustalonego...
podczas realnego sterowania - stabilizowany jest prąd (->moment siły)....
stabilizowany metodą impulsową - zwaną czoperowaniem...
dlaczego impulsowo?uzwojenia silnika mają pewną indukcyjność - a to oznacza, że po przyłożeniu napięcia do cewki.... prąd zaczyna powoli narastać...
niestety tempo narastania jest niskie - i jest istotnym czynnikiem ograniczającym szybkość silnika...
szybkość narastania prądu można przyśpieszyć podwyższając znacząco napięcie... jednak trzeba odłączyć napięcie w momencie w którym zostanie osiągnięta wartość znamionowa prądu silnika (cewki) - tak mniej więcej działa czoper który znajduje się w 99.99% współczesnych sterowników...
na rysunku widać porównanie szybkości narastania prądu... od sposobu wymuszania prądu...
polecam stronę akademicką... pana
Jonesahttp://www.cs.uiowa.edu/~jones/step/current.htmlwracając do dyskusji o napięciach...
warto jest stosować silniki o niskiej indukcyjności
a sterowniki o wysokim napięciu
to poprawia szybkość silnika
przykład:silnik 1.9Nm o prądzie 2.8A - przy sterowaniu na M542 zasilanym ok. 46V - maksymalna szybkość silnika przy braku utraty kroków... przy braku obciążenia... przy sterowaniu z mach2/3 i wykonywaniu programu spirala (stała oscylacja prędkości od max do zera)
silnik 2.8A - uzyskuje ok.
7-8obr/seksilnik 1.9Nm inaczej uzwojony, w połączeniu równoległym mający niższą indukcyjność... ale wyższy prąd 4.2A
osiągnięty został w powyższym teście wynik ok.
12obr/sek!!!
oczywiście podobną poprawę można by osiągnąć przez podwyższenie napięcia zasilania - jednak sterowniki na wyższe napięcia są dużo droższe
na temat osiągów silników... pewnych stałych relacji można znaleźć wykresy:
http://forum-cnc.pl/index.php?topic=42.0